Franckena Reclame Belettering & Standbouw

Aanleveren van uw bestanden

Virus

Als eerste punt een belangrijk detail. Voor de veiligheid van zowel uw als onze werkomgeving is een recente virus scanner van groot belang. We zullen het uiteraard zeer op prijs stellen uw bestanden virus vrij te ontvangen.

Programma's

U kunt bestanden aanleveren in de volgende programma’s (let op!! Lettertypes omzetten in contouren):

  • Photoshop CS5
  • Illustrator CS5
  • Indesign CS5
  • Adobe Acrobat 8.0

Extenties:
U kunt uw digitale bestanden aanleveren in de volgende extenties:

  • EPS
  • PDF
  • AI

Resolutie van uw bestanden

Wanneer beeldmateriaal aangeleverd wordt, is het belangrijk dat dit in een hoge resolutie zal gebeuren. Het beeldmateriaal dat gebruikt zal worden moet 1 op 1 zijn opgemaakt met 300 dpi in CYMK modus. Photoshop (Adobe) biedt de mogelijkheid aan om dit te kunnen controleren. Wanneer u naar afbeelding gaat in het menu, kiest u voor afbeeldings grootte. Er zal een pop-up venster openen en onderaan kunt u aflezen hoe hoog de resolutie zal zijn van uw opmaak. Hogere resolutie geeft onnodig grote bestanden, dus hogere opstart kosten. Lagere resolutie geeft minder mooi resultaat, dit kan door ons NIET worden aangepast, want het achteraf verhogen van de resolutie verbetert de kwaliteit niet.

Lettertypes

In veel gevallen moeten lettertypes worden aangeleverd (niet nodig bij bv JPG of TIFF).Waarom?: Uw lettertypes staan in een aparte Windows_directory en zitten dus NIET in het document. Alle programma’s die u installeert voegen een paar lettertypes toe aan die directory. Het kan dus zijn dat u ‘fonts’ (= lettertypes) heeft gebruikt die wij niet hebben. In het gunstigste geval geeft onze computer daarvan een melding en kunnen wij uw documenten niet printen.

Hoe?: Dit alles kunt u voorkomen door voor de zekerheid uw fonts mee te leveren.

  • ga naar ‘start’ (links onder in uw scherm) 
  • ga naar ‘instellingen’ (of ‘settings’ bij engelse versie) 
  • ga naar ‘configuratie scherm’ (of ‘control panel’) 
  • ga naar ‘lettertypes’ (of ‘fonts’) 
  • En zet het font op de mail als bijlage.


2e optie: U kunt uw tekst in Adobe illustrator omzetten naar letter contouren.

  • Selecteer uw tekst
  • Ga naar  ’tekst’
  • klik op ‘letteromtrekken maken’

Photoshop: controle juiste DPI

Stel, u neemt een foto met uw digitale camera, deze camera werkt met RGB- kleuren in 72 DPI. De instelling van de camera zal op de hoogste resolutie moeten worden ingesteld alvorens u de foto gaat nemen. Hoe hoger uw instellingen zijn ingesteld, hoe groter u een afdruk kunt maken. U sluit de camera aan op uw pc, en download die foto’s vanaf de aangesloten camera. Wanneer u Photoshop heeft geïnstalleerd op uw pc, dan opent u eerst dit programma. U gaat naar de map waarheen de foto’s vanaf de camera zijn ge-download, klik de foto aan met de rechter muisknop en kies voor kopiëren, ga vervolgens naar Photoshop en kies voor; bestand – nieuw. U ziet voor u een venster staan met verschillende invul mogelijkheden, het voordeel van Photoshop is dat dit programma (doordat u een afbeelding heeft gekopieerd) automatisch de afmetingen overneemt die u anders zult moeten invoeren, dit scheelt doordat u nu geen fouten kunt maken bij het invoeren hiervan. In het venster moet u nu een paar opties aanpassen. Let als eerste op dat de instellingen die u gebruikt op CYMK staat (meestal staat hij op RGB, dit omdat de camera hiermee werkt) verder kunt u aflezen in welke resolutie het bestand zal worden aangemaakt (standaard 72 DPI) dit moet worden omgezet naar 300 DPI. Met deze instellingen kunt u nu op de ok button klikken en er zal een nieuw leeg document worden aangemaakt. Wanneer u nu de combinatie op het toetsenbord ” CTRL-V” in klikt zal de foto geplaatst worden. De foto staat nu in het venster, om hem definitief te plaatsen klikt u op de enter toets. Wanneer u weer naar afbeelding gaat in het menu bovenin Photoshop en opnieuw kiest voor afbeeldings grootte, dan kunt u zien wat de maximale grootte kan worden van de afdruk (1 op 1).

  • Wat is ‘DPI’? 
    DPI staat voor Dots Per Inch en geeft als het ware aan, hoeveel puntjes uw computer ‘ziet’ in een plaatje. Hoe meer DPI, hoe scherper de afbeelding, maar dan wordt het bestand ook veel groter. Als u een te lage DPI gebruikt, ziet u duidelijk hoe uw afbeelding wordt opgebouwd uit blokjes in verschillende kleuren. De kunst is te zorgen dat de ‘blokjes’ (ofwel ‘pixels’) klein genoeg zijn, zodat het menselijk oog deze als één geheel ziet, terwijl aan de andere kant het bestand niet onhandelbaar groot wordt. Dat is meestal het geval bij 300 DPI…. Snelle controle van de resolutie: Zoom in op de plaatjes en kijk of u al ‘mozaïek’ (of blokjes) ziet.
  • Plaatjes van het internet: 
    Deze afbeeldingen zijn meestal 72 DPI en worden minder mooi als u gaat printen. (Wel kunnen deze worden gebruikt voor uw internet pagina).
  • Gescande afbeeldingen: 
    Scan op 300 DPI, maar let op: als u een plaatje daarna gaat vergroten, wordt de resolutie eigenlijk weer minder. Als u een resolutie opgeeft van 300 DPI, let dan ook op het werkelijke formaat van de afbeelding. Bijvoorbeeld: een postzegel formaat op 300 DPI kan worden uitgerekt tot A3, maar dan wordt de resolutie lager en zal er geen scherpe afdruk mogelijk zijn.

Hoe uw bestanden aan te leveren?

U kunt uw bestanden op de volgende manieren aanleveren:

  • USB Stick
  • CD-rom / DVD
  • E-mail (info@ef-belettering.nl)
  • Via www.wetransfer.com
  • Via www.send2deliver.com
    Hierbij gaat u via een e-mail systeem het bestand uploaden, wij ontvangen een mail bericht met uw aanbieding van het bestand erin verwerkt. Wij vragen u om ook naar ons eigen mail adres (info@ef-belettering.nl) een bekendmaking te verzenden van de aankomende mail van send2deliver.com. Vermeld in deze mail wat voor bestand het is, de naam van het bestand en waarvoor het bestand gebruikt moet gaan worden. Indien wij geen begeleidende mail ontvangen zullen wij de bestanden niet downloaden. Wanneer er binnen twee dagen geen bekendmaking is ontvangen, zullen wij de mail verwijderen en kunnen niet overgaan tot eventuele productie.